Aandacht voor meer balans in je leven

Veranderen begint met aandacht. Aandacht voor wat je anders wil. Veranderen begint ook met kleine stappen. Kleine stappen die uiteindelijk leiden naar een leven dat veel meer in balans is.

Ken je dat gevoel? Dat je meer geleefd wordt dan dat je leeft? Dat je ’s ochtends al moe uit je bed komt en zo opziet tegen de dag die voor je ligt dat je alweer verlangend uitkijkt naar het moment dat je weer mag gaan slapen? Dat het vaste patroon van te laat naar bed, te vroeg op, te hard werken, te druk met de zorg voor de kinderen, ouders, studie, sociale verplichtingen en alle andere zaken je steeds meer gaat tegen staan?

Gek eigenlijk. Want voor een buitenstaander heb je een ideaal leven. Geweldige kinderen, dito partner, leuke baan, mooi huis, veel vrienden. Regelmatig op vakantie, en eigenlijk nooit geldzorgen. Stuk voor stuk zaken waar je vroeger van droomde. En waar je zelf ooit voor gekozen hebt. Hoe kan het dan dat je er nu niet echt van kunt genieten? Sterker nog, hoe kan het nou dat je je af en toe afvraagt hoe je in godsnaam in dit gekkenhuis terecht bent gekomen waarin ‘moeten’ zo veel belangrijker is geworden dan ‘willen’?

Goede vraag. Maar het heeft niet zo heel veel zin hem te beantwoorden. Want dat antwoord ligt in het verleden en het gaat er nu vooral om dat je kijkt naar vandaag en naar morgen. Het verleden kun je niet meer veranderen, het heden en de toekomst wel.

In 10 stappen naar meer balans

1 Zoek uit waar je gestrest van raakt

Alleen als je weet waar je stress van krijgt, kun je actie ondernemen om je stress te verminderen. Maak dus een lijst van alle dingen die op dit moment spelen in jouw leven. Bij welke zaken en welke mensen krijg jij een vervelend gevoel? Schrap die dan zo snel mogelijk.

2 Ruim je rommel op

Rommel geeft stress. Rommel thuis, rommel op kantoor, rommel in je hoofd. Weg ermee! Een opgeruimd huis, een leeg bureau en een piekervrij hoofd geven je een goed gevoel.

3 Stel zo min mogelijk dingen uit

Het kan als een loden last op je schouders drukken: al die taken die je al dagen, zo niet weken voor je uitschuift. Het lijkt wel of ze iedere dag zwaarder worden. Daarom: pak die lastig klus zo snel mogelijk aan. Kan ie weer van je lijstje af. En dat voelt echt lekker!

4 Accepteer dat controle niet bestaat

Het leven loopt zoals het leven loopt, hoe graag je dat soms ook anders zou willen. Probeer het niet krampachtig te sturen, maar laat je mee voeren met dat wat komt. Want dat komt toch. En bijna altijd komt dat goed.

5 Maak tijd vrij voor jezelf

Het is absoluut niet verboden wat vaker voor jezelf te kiezen. Sterker nog: het is zeer aan te raden! Ruim dus tijd in voor jezelf. Plan je agenda niet van voor tot achter vol, en zeg ook eens dat je op vrijdagmiddag niet kunt terwijl je agenda helemaal blanco is. Niemand die het ziet!

6 Zeg vaker nee

Eigenlijk de belangrijkste regel: zeg vaker nee! Want waarom zou je altijd alles moeten doen wat een ander vraagt? Kan hij het zelf niet? Kan iemand anders het niet? Nou dan!

7 Geniet meer van het moment

Je kunt naar je werk fietsen en denken aan alles wat je vandaag moet doen. Die vergadering, de rapportages, de sollicitatiegesprekken, al die mails. Je kunt ook naar je werk fietsen en intens genieten van het zonnetje, de geur van de lente, de wind door je haar. Voel je het verschil?

8 Tel je zegeningen

Maak iedere dag een lijstje met dingen waarvoor je dankbaar bent. Voel dankbaarheid voor wat je hebt en voor wat goed gegaan is vandaag. Het compliment van je baas, de tevreden klant, de tekening van je kind. Dankbaarheid maakt je gelukkig en ontspannen, en geeft een heel tevreden gevoel.

9 Zorg goed voor jezelf

We hoeven je niet te vertellen dat je niet te veel moet eten en drinken, en al helemaal niet moet roken. Dat weet je allang. Maar sta eens wat bewuster stil bij wat je eet. Er is een groot verschil tussen jezelf vullen en jezelf voeden.

10 Stop met multitasken

Je denkt dat het efficiënt is meer dingen tegelijk te doen, maar vergeet het maar: wij mensen zijn daar niet opgebouwd. Probeer altijd te focussen op één ding. Want dan werk je niet alleen veel effectiever, je voelt je er ook veel rustiger en gelukkiger bij.

Er is helemaal niets mis met een druk en vol leven. Zolang het in balans is en jij ervan geniet. Laat de eendaagse training Stressbestendigheid je daarbij helpen.

Meer informatie? Bel dan met Ismahane Ben Smaïl, ipv@ipv.nl of T 073 8001800.